Krizové zařízení pro ženy

 

 

       Logo OPZ barevné (2)       logo_MPSV            logo2

 

DIECÉZNÍ CHARITA PLZEŃ

Oblastní charita Rokycany

Oblastní charita Rokycany            Azylové domy                    4815976

Sídlo organizace:                             Sídlo:                                    web: www.charitarokycany.cz

Nám. Josefa Urbana 52                   Kozlerova 791/II                   č.ú.: 842500319/0800

33701 Rokycany                              33701 Rokycany                  email:jana.kovarova@rokycany.charita.cz

Tel.: 776 760 331                              tel.: 731 646 981                 IČO: 483 80 199

 

Azylové domy

Krizové zařízení pro ženy   

Služba Azylové domy – ID 5576205 – Krizové zařízení, je spolufinancována z rozpočtu dotačního programu  Evropské unie – Evropského sociálního fondu v rámci Operačního  programu Zaměstnanost  "Podpora sociálních služeb v rámci individuálního projektu Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji 2016 – 2019“                                                                               

Cílová skupina                                                                                                                             

Služba je poskytována na přechodnou dobu ženám a matkám s dětmi, které se ocitly v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.

Cílem našeho zařízení je podpora integrace sociálně znevýhodněných žen do společnosti a na trh práce, jejich podpora při získávání bydlení v rámci prostupnosti bytové politiky Města Rokycany.

Posláním této služby je podpora žen a matek v jejich úsilí zlepšit svou nepříznivou životní situaci, jejich začlenění do běžné společnosti dle svých představ a přání a vytvoření bezpečného   prostředí pro jejich zdárný život a vývoj jejich dětí.

Místní a časová dostupnost

Azylové bydlení je určeno především ženám z rokycanského regionu, ale v případě volné kapacity jsou ubytovány ženy a matky i z ostatních oblastí ČR. Služba je určena výhradně ženám a tyto jsou přijímány pouze v závažných situacích, které měly za následek ztrátu možnosti bydlet ve stávajícím domově. Nejčastějšími důvody k ubytování je ztráta dosavadního bydlení, domácí násilí, soudní vystěhování, zadluženost. Provozní doba služby je nepřetržitá.

Kapacita zařízení      9 lůžek                                                          

                                    3 vícelůžkové pokoje     

Úhrada za služby

Dospělá žena bez dětí         110,- Kč/den

Dospělá žena s dětmi             90,- Kč/den

Dítě                                         60,- Kč/den

 

Úhrada za fakultativní služby 

Uživatel má právo využívat fakultativní (doplňkové) činnosti :

1. Využití pračky pro praní osobního prádla. Úhrada je stanovená na 30 Kč za jednu pračku.

    Prací prášek: Úhrada je stanovená na 10 Kč za jednu pračku.

2. Kopírování dokumentace:

   List A4 je stanoven ve výši 1,- Kč včetně papíru

3. Přístup k internetu: zdarma

Služba má vytvořené podmínky pro samostatnou přípravu nebo pomoc s přípravou stravy a poskytuje ubytování po dobu zpravidla nepřevyšující 1 rok. Poskytuje pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí uživatelek. Tato pomoc zahrnuje zejména pomoc s hospodařením, s řešením nepříznivé finanční a bytové situace, podporu k vytvoření návyků směřující k optimálnímu vedení domácnosti, dodržování základních hygienických návyků, rozvíjení možností vedoucí k uplatnění na trhu práce a posílení vědomí o právech, povinnostech a zodpovědnosti za své jednání. Služba zároveň poskytuje nepřímé aktivity ve prospěch uživatelů, které jsou realizovány v rámci svého poslání s cílem žít běžný způsob života i přes nepříznivou sociální situaci. Příkladem těchto aktivit je zprostředkování materiální a potravinové pomoci. Pro tyto účely je zaveden v Azylovém domě „Sklad oblečení“, který kromě oblečení obsahuje i hračky, sportovní potřeby, potřeby pro domácnost apod. Tento doprovodný prostředek přímé práce je poskytován v návaznosti na aktuální potřeby a možnosti uživatele s cílem úspory finančních prostředků.

Služby jsou poskytovány na základě smlouvy mezi poskytovatelem a uživatelem. Zájemce o službu je před uzavřením smlouvy seznámen se všemi podmínkami a pravidly poskytování služby a zároveň je zjišťováno, co zájemce od sociální služby očekává, jaké jsou jeho potřeby a cíle. Zjištěné informace jsou podkladem ke společně vytvořenému individuálnímu plánu uživatele, kde jsou určeny jednotlivé kroky, kterými lze cílů dosáhnout

Služba zajišťuje profesní rozvoj jednotlivých zaměstnanců, jejich znalostí, dovedností a schopností, které jsou nezbytným předpokladem pro výkon činností vedoucích ke kvalitnímu poskytování sociální služby.

Poskytováním služby je snižováno riziko sociálního vyloučení.    

Kontakt: Mgr. Jana Kovářová, MBA Pondělí – pátek        08.00 hod. – 14.00 hod

               tel.:731646981                      e-mail:   jana.kovarova@rokycany.charita.cz

 

 

 

Podzimní kolo Sbírky potravin dosáhlo nového rekordu
13. listopadu 2023 Charita Česká republika

Podzimní kolo Sbírky potravin dosáhlo nového rekordu

V sobotu 11. listopadu se uskutečnilo podzimní kolo Sbírky potravin, které překonalo všechna očekávání. Lidé se velmi aktivně zapojili do pomoci a darovali rekordních 718 tun potravin a drogerie, což je neuvěřitelné číslo. Tento úspěch by nebyl možný bez přispění tisíců dobrovolníků, zaměstnanců prodejen a neziskových organizací, kteří se zapojili a odvedli skvělou práci.

Sbírka ke dni válečných veteránů
2. listopadu 2023 Charita Česká republika

Sbírka ke dni válečných veteránů

Již devátým rokem pořádáme ve dnech 23. října - 17. listopadu 2023 veřejnou sbírku pro Vojenský fond solidarity u příležitosti Dne válečných veteránů. Sbírku reprezentuje vlčí mák - mezinárodní symbol hrdinství a odvahy všech mužů a žen, kteří statečně bojovali za svobodu ve válkách po celém světě.

Energetici provětrali své šatníky a již popáté tak pomohli Oblastní charitě Rokycany
18. května 2023 Aktuálně

Energetici provětrali své šatníky a již popáté tak pomohli Oblastní charitě Rokycany

Energetici provětrali své šatníky a již popáté tak pomohli Oblastní charitě Rokycany

Pomáháme všem maminkám bez rozdílu
13. května 2023 Charita Česká republika

Pomáháme všem maminkám bez rozdílu

14.5. si budeme připomínat mezinárodní svátek Den matek. V Československu se tento svátek začal slavit v roce 1923. Jeho propagátorkou u nás byla dcera prvního československého prezidenta Alice Masaryková. Jsme rádi, že tato krásná tradice i nadále přetrvává a my se k ní můžeme již poněkolikáté připojit.

Kolik dobra a tepla vytvořily ruce Věry Šormové?
9. května 2023 Charita Česká republika

Kolik dobra a tepla vytvořily ruce Věry Šormové?

Statečnosti a obětavosti se Věra Šormová, rozená Albrechtová, naučila doma, v rodině vojáka z povolání. Po roce 1945 pracovala v Londýně jako překladatelka. Tam se za nějaký čas vdala. Manžel se podílel jako československý zástupce na práci mezinárodní organizace pro poválečnou obnovu železniční dopravy v Evropě. 

Jak Charita pomáhá po zemětřesení v Turecku a Sýrii? Rozhovor s koordinátorkou naší pomoci Annou Volfovou
11. února 2023 Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity ČR

Jak Charita pomáhá po zemětřesení v Turecku a Sýrii? Rozhovor s koordinátorkou naší pomoci Annou Volfovou

Počet obětí katastrofálního zemětřesení, které minulý týden zasáhlo Turecko a Sýrii, přesáhl 25 000 lidí. Číslo ale dále roste. Jen v Sýrii připravilo zároveň o střechu nad hlavou přes 5 milionů lidí, další stovky tisíc v Turecku. Charita jim pomáhá zajistit okamžitou humanitární pomoc. Jaká je situace na místě a jak pomáháme, o tom jsme mluvili s naší kolegyní Annou Volfovou, která naši pomoc lidem zasaženým zemětřesením koordinuje. 

Charita pomáhá lidem zasaženým zemětřesením v Turecku a Sýrii zajistit základní životní potřeby
9. února 2023 Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity ČR

Charita pomáhá lidem zasaženým zemětřesením v Turecku a Sýrii zajistit základní životní potřeby

6. února brzy ráno zasáhlo jihovýchodní Turecko a severozápadní Sýrii katastrofální zemětřesení. Charita Česká republika uvolnila peníze ze svého krizového fondu a vypsala sbírku na pomoc zasaženým lidem. Finanční prostředky už pomáhají lidem v Turecku a v Sýrii se zajištěním základních potřeb.

Charita pro Turecko a Sýrii: Vyhlásili jsme sbírku na pomoc lidem zasaženým katastrofálním zemětřesením
6. února 2023 Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity ČR

Charita pro Turecko a Sýrii: Vyhlásili jsme sbírku na pomoc lidem zasaženým katastrofálním zemětřesením

V pondělí 6. února brzo ráno zasáhlo jihovýchodní Turecko a Sýrii katastrofální zemětřesení o síle 7,8 Richterovy škály. Charita Česká republika okamžitě vyhlásila sbírku na pomoc zasaženým lidem. O život přišly tisíce lidí, zraněných jsou další tisíce. Před polednem zasáhlo jihovýchod Turecka další zemětřesení o síle 7,6 stupně. Lidé v místě potřebují okamžitou humanitární pomoc. Přímo na místě už zasahují naši dlouhodobí partneři.

Tříkrálová sbírka i letos trhla rekord
2. února 2023 Charita Česká republika

Tříkrálová sbírka i letos trhla rekord

Koledníci v převlečení za biblické tři krále, kteří chodí od domu k domu, aby požehnali jejich obyvatelům, popřáli jim radost, štěstí a zdraví v novém roce a zároveň si vyprosili pomoc pro lidi v nouzi, se v rámci Tříkrálové sbírky, kterou pořádá Charita Česká republika, letos již potřiadvacáté vydali do ulic. Do bezmála 26 500 zapečetěných kasiček věnovali štědří dárci více než 155 milionů korun. Celková částka, která se letos v Tříkrálové sbírce sešla, pak pokořila hranici 160 milionů korun.

Tříkráloví koledníci s požehnáním a pokladničkami opět přicházejí!
3. ledna 2023 Charita Česká republika

Tříkráloví koledníci s požehnáním a pokladničkami opět přicházejí!

Tříkrálová sbírka 2023 je za dveřmi. Začátkem ledna se opět vydají do ulic skupinky koledníků, aby lidem roznášeli radostné poselství o narození Spasitele. Zpívají či recitují koledy, rozdávají drobné dárky, křídou píší nad dveře požehnání a do zapečetěných pokladniček vybírají peníze na pomoc lidem, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Do nejrozsáhlejší sbírkové akce v České republice se zapojí tisíce dobrovolníků. Navážou tak na starodávný lidový obyčej tříkrálové koledy.

17. říjen: Mezinárodní den boje proti chudobě
17. října 2022 Charita Česká republika

17. říjen: Mezinárodní den boje proti chudobě

Je smutnou skutečností, že pro miliony lidí na celém světě je chudoba stále ještě nezvratitelnou každodenní realitou. Aby na tuto humanitární katastrofu upozornila, vyhlásila Organizace spojených národů 17. říjen Mezinárodním dnem za odstranění chudoby. Evropská síť proti chudobě a sociálnímu vyloučení (EAPN), jejíž součástí je i Charita Česká republika, právě u příležitosti tohoto dne oficiálně zveřejnila zprávu Poverty Watch 2022, která každoročně mapuje vývoj a situaci chudoby v Evropě včetně naší země.

Charita Česká republika v pomoci Ukrajině nepolevuje
24. srpna 2022 Charita Česká republika

Charita Česká republika v pomoci Ukrajině nepolevuje

Před půl rokem vpadla ruská armáda na území suverénního státu Ukrajina. V reakci na ruskou vojenskou agresi jsme bezprostředně vyhlásili sbírku Charita pro Ukrajinu, která byla původně zamýšlená jako akutní pomoc obyvatelům země zasažené ruskou mocenskou rozpínavostí a násilnou invazí. Zároveň jsme se začali připravovat na systematičtější pomoc pro uprchlíky na našem území, aniž bychom tušili, že válečný konflikt rozpoutá nejhorší uprchlickou krizi, jakou Evropa nezažila od druhé světové války.

Milostivé léto II odstartuje za dva týdny, připravit se na něj může dlužník již teď
17. srpna 2022 Charita Česká republika

Milostivé léto II odstartuje za dva týdny, připravit se na něj může dlužník již teď

Ve středu 17. srpna uspořádala Charita Česká republika ve své centrále v Praze brífink na téma milostivé léto II a ratifikace evropské směrnice o oddlužení, na kterém před novináři promluvila koordinátorka pro sociální oblast Charity Česká republika Iva Kuchyňková.

Milostivé léto se vrací
20. července 2022 Charita Česká republika

Milostivé léto se vrací

Milostivé léto zažívá návrat. Znovu pomůže věřitelům a dlužníkům splatit dluhy, které jim mnohonásobně narostly vlivem nesmyslně vysokých úroků. Novela zákona umožní zaplatit dlužníkům pouze jistinu (původní dluh) a administrativní poplatek exekutorovi. Nepropásněte druhou šanci, která může být již poslední!

Vláda navzdory slibům otálí s navrácením financí z evropských fondů do sociální oblasti
14. července 2022 Charita Česká republika

Vláda navzdory slibům otálí s navrácením financí z evropských fondů do sociální oblasti

Vláda v roce 2020 ignorovala doporučení Evropské komise a snížila výši alokace Evropského sociálního fondu plus (ESF+). Iniciativa Za bydlení, která spojuje jednotlivce i organizace z nevládního, akademického i veřejného sektoru, se proti tomu ostře vymezuje a opakovaně požaduje o navrácení financí. Tentokrát apeluje na vládu Petra Fialy, která s tímto krokem otálí.

Do pomoci uprchlíkům zapojila Charita kněze. Dodává jim sílu vše zvládnout
8. července 2022 Charita pro Ukrajinu

Do pomoci uprchlíkům zapojila Charita kněze. Dodává jim sílu vše zvládnout

Existuje-li Bůh, proč dopustil válku? Otázka, kterou slýchá v posledních týdnech velmi často. Řeckokatolický kněz Pavel Semenyuk se zapojil do projektů Arcidiecézní charity Praha na pomoc ukrajinským uprchlíkům. Velká část z nich se dodnes vyrovnává s traumatickými zážitky. Důležitá je pro ně pomoc nejen sociálních pracovníků a psychologa, ale i možnost rozhovoru s knězem.

Charita se starala o navrátilce z koncentračních táborů, říká historik Jaroslav Šebek
29. června 2022 Charita Česká republika

Charita se starala o navrátilce z koncentračních táborů, říká historik Jaroslav Šebek

Charita Česká republika má bohatou historii, jejíž střípky sahají až do 19. století. Po první světové válce se začaly formovat organizované svazy Charit. Na vzniku charitního díla se podíleli kněží a biskupové. Poprvé na sebe upozornila během pomáhání uprchlíkům z pohraničí v roce 1938 a v květnu 1945 se starala o navrátilce z koncentračních táborů. Podrobnosti z historie přinášíme v rozhovoru s docentem Jaroslavem Šebkem.

Charita Česká republika slaví 100leté výročí
24. června 2022 Charita Česká republika

Charita Česká republika slaví 100leté výročí

Letošní rok je pro Charitu zlomový. Slaví sto let od svého založení, a může se tak pyšnit titulem nejstarší neziskové organizace v Česku. Zároveň jde také o největšího poskytovatele zdravotních a sociálních služeb na našem území. A to jsou rozhodně pádné důvody k uspořádání oslav a připomenutí si její historie a významu.

Iniciativa Za bydlení předložila vládě návrh zákona, který pomůže řešit bytovou nouzi
9. června 2022 Charita Česká republika

Iniciativa Za bydlení předložila vládě návrh zákona, který pomůže řešit bytovou nouzi

V úterý 7. června odborníci z iniciativy Za bydlení předali zástupcům vlády návrh zákona o podpoře v bydlení. Bytová nouze je již několik let palčivým problémem Česka. Dostupnost bydlení se neustále zhoršuje, proto je důležité prohlubující se krizi řešit. Současná vláda se zavázala, že připraví během prvních dvou let svého volebního období legislativu, která pomůže najít východisko.

Rekordní výtěžek z letošní Tříkrálové sbírky již pomáhá. Děkujeme!
2. června 2022 Charita Česká republika

Rekordní výtěžek z letošní Tříkrálové sbírky již pomáhá. Děkujeme!

Všechny příspěvky z Tříkrálové sbírky jsou nyní pečlivě sečteny a zkontrolovány. Dárci přispívali do kasiček rozmístěných na veřejných místech, online i prostřednictvím dárcovských SMS. Jejich solidarita nás ohromila. Darovali totiž rekordní částku ve výši 141 371 664 korun, za kterou velmi děkujeme!